Ondernemen

De lessen die ik geleerd heb van de ZomerOndernemer

Wauw, wat een zomer was dit! Eentje waarin ik, dankzij mijn deelname aan de Zomerondernemer, zo ongelofelijk veel heb mogen leren! 

Met veel enthousiasme en vol verwachting ging ik de training tegemoet, maar de eerste twee dagen liepen uit op een teleurstelling. Omdat we in mijn ogen alleen bezig waren met spelletjes spelen. Hierover schreef ik eerder ook al een blog: Spelletjes?! Ik zit toch niet in groep 8! 

Zo zat ik daar dus met een lang gezicht te mokken over alles wat er in mijn ogen niet deugde aan het programma. Pfff…had ik me hiervoor opgegeven? 

Ik werd op het matje geroepen voor een gesprek met Alida – de coördinator van de ZomerOndernemer en aansluitend een gesprek met Boukje en Virginia. Zij hielden mij een spiegel voor. Ze vertelde mij dat ze een hele andere Pascalle voor zich: iemand die niet met teleurstellingen om kon gaan en die zelfs de handdoek in de ring dreigde te gooien… 

Het werd een pittig gesprek, zoals je ook al uit mijn blog kunt opmaken. Er werd me zelfs de vraag gesteld of ik niet beter helemaal kon stoppen met De ZomerOndernemer. Stoppen?!? Nee, dat leek me de makkelijkste weg; ik kwam hier toch juist om te leren! 

Was dit verdomme niet wat ik wilde?!! Ik droomde er toch van dat niet alleen jij en ik, maar  iederéén met zelfvertrouwen over straat kan gaan!? Ik wilde toch die veilige haven zijn voor mensen met vragen als: ‘Hoe doe je je make-up als je blind bent? Hoe scheer je je baard wanneer je in transitie bent van vrouw naar man?’ Ik wil toch dat mensen zich mooi voelen, vanbinnen en vanbuiten? Ja, dat is wat ik wil!! 

Ik besefte dat er iets aan mijn houding moest veranderen. Als ondernemer moet je bestand zijn tegen teleurstellingen en tegenslagen en als ik later een eigen salon run, kan ik mijn klanten ook niet met een chagrijnig hoofd te woord staan!

Wat ik toen ervaarde, had ik nog nooit eerder meegemaakt. Ik voelde dat de knop werd omgezet en dat het kleine waakvlammetje in mij opeens uitgroeide tot een intens brandend verlangen. Ik stond werkelijk waar versteld van mezelf…

Van iemand die nooit de focus kon houden, veranderde ik in iemand die in opperste concentratie uren achter elkaar in een koffietentje kon werken aan haar businessplan. Kreeg ik voorheen geen letter op papier, nu zat ik opeens tot diep in de nacht blogposts te tikken! Soms zo lang dat mijn pa beneden kwam om te checken of ik wel in orde was, haha! 

Ik zei zelfs nee tegen een reis naar Cyprus met mijn beste vriend. Nog afgezien van het coronavirus kon ik dit gewoon niet verkopen aan mijzelf. Er was nog zoveel werk aan de winkel! En daarmee zei ik dus nee tegen mijn allergrootste liefde: de wereld rondreizen. Elk vrij moment greep ik altijd aan om iets nieuws van de wereld te ontdekken. 

Wow… toen besefte ik pas écht hoe enorm graag ik dit wilde!!    

Ik ben oprecht dankbaar voor mijn deelname aan de ZomerOndernemer, ondanks dat ik de leeftijdsgrens met 2 jaar overschreed (maarja Pascalle is Pascalle niet als ze daarvoor iets fixt 😂). 

Hoewel ik vanwege mijn leeftijd werd uitgesloten van de geplande wedstrijd, bleek deelnemen voor mij uiteindelijk belangrijker dan winnen. De ZomerOndernemer heeft mij zo ontzettend veel gebracht!. Ik heb zoveel nieuwe, leuke mensen leren kennen en daarnaast vooral ook heel veel over mezelf! 

Ik ben er inmiddels achter gekomen dat mijn plan iets is voor de langere termijn en dat, als je iets heel erg graag wil, je er alles voor over hebt om daar te komen waar je moet zijn. Ik ben bereid om offers te maken, zie geen verleidingen meer die me van mijn doel af kunnen houden én ik durf meer op mezelf te vertrouwen! 

Ik wil graag alle zakenvrienden die ik tijdens de ZomerOndernemer heb gesproken nog bedanken voor de leuke gesprekken. Met de een heb ik langer gesproken dan met de ander. Maar heb uit alle gesprekken iets waardevols gehaald! De leuke groep deelnemers waarmee ik dit project heb doorlopen. Supertof om jullie ideeën en ontwikkeling te zien!

En ik wil graag nog extra bedanken: Julia voor de prachtige foto’s!, Jan, voor het strakker krijgen van mijn website. Door jou weet ik nu wat een Footer en Meta is 🤪. Edward, voor het filmen toen ik mijn arm in gipste en blind ging opmaken. ( was een groot succes 😂👍🏻), Bob, voor mijn pitch en bedrijfsfilmpje, Vincent, voor het in contact brengen van o.a. Jemkje. Edith, voor je feedback op mijn businessplan. Jirada en Stefan bedankt voor de gesprekken bij de Koninklijke Viso. Dankzij jullie heb ik nog beter mijn doelgroep leren kennen! En in het bijzonder Alida, Boukje en Virginia. Mede dankzij jullie ben ik erachter gekomen dat dit mijn passie is: Pascalle’s passie!

Bedankt voor het lezen, liefs Pascalle

Previous Post Next Post

You Might Also Like